house36

Az ingatlanértékesítés igazi álommunka?

3 perc olvasás

Talán az élénk ingatlanpiac az oka, talán a változatos, kötetlen munkarend, nem tudni pontosan, de egy biztos: egyre többen választják az ingatlanértékesítést hivatásuknak.

De miért ilyen álomszerű ingatlanközvetítőnek lenni? Kiből és hogyan lehet ingatlanos?

A témában Szabadi Jánost, a HOUSE36 Ingatlanhálózat régióigazgatóját kérdeztük.
HOUSE36 Blog: Rögtön egy hatásvadász jelzővel kezdtél: álommunkának hívtad az ingatlanértékesítést! Miért gondolod így?

Szabadi János: Az emberek életében van néhány igazán fontos kérdés: ki a párunk, hol lakunk, és mivel foglalkozunk. Vannak persze még fontosak, de ezek azok, amik igazán meghatározzák az életünket. Ingatlanértékesítőként az emberek életének egy fontos állomásán veszünk részt, hiszen otthonokat teremtenek, és ez egy csodálatos dolog! Az életük egyik legmeghatározóbb döntésében segíthetjük ügyfeleinket. Ezért hívom álommunkának. Persze, nem utolsó sorban, jövedelmező hivatás.
 
H36 Blog: Kiből lehet ma ingatlanértékesítő? Az emberek fejében van egy sztereotípia, miszerint boldog boldogtalan elmegy ingatlanozni a sok pénz reményében.

Sz.J.: Örülök ennek a kérdésnek. A kiválasztás nálunk egy nagyon fontos és összetett folyamat. Komoly hangsúlyt fektetünk a kompetenciákra. Akiben látjuk, hogy képes rá, annak az erősségeire építünk, az esetleges gyengébb pontokat pedig fejlesztjük.
 
H36 Blog: Milyen kompetenciákra gondolsz?

Sz. J.: Az ideális jelölt tudja kontrollálni az érzelmeit, azonosulni tud az ügyféllel, maximális empátiával fordul hozzá, s ilyen módon valós segítséget tud nyújtani. Fontos, hogy a kudarcot ne sikertelenségnek élje meg, hanem tapasztalatnak. Olyan tapasztalatnak, amiből tanul, ami által több lesz! Egy jó értékesítő akar és szeret is tanulni!
 
H36 Blog: Miért ezek a legfontosabbak?

Sz.J.: Munkánk egyik alappillére, hogy az ügyfél és az értékesítő között a kapcsolat bensőséges, bizalmi legyen, hogy az ügyfél meg tudjon nyílni, hiszen, ahogy mondtam korábban, az otthonteremtés az élet egy nagyon fontos fázisa. A jó értékesítő nem irányít, sokkal inkább terelgeti az ügyfeleit, észreveszi a ki nem mondott vágyakat, hiszen olyan döntéshelyzetben kerülünk az emberek mellé, amit érzelmi alapon hoznak. Éppen ezért az ingatlanértékesítést leginkább a szerelemhez tudom hasonlítani.
 
H36 Blog: Aki évek óta ezt csinálja, úgy vallja, hogy ez inkább hivatás, mint munka. Erről mit gondolsz?

Sz.J.: Maximálisan osztom ezt a véleményt. Semmi nem okoz nagyobb örömet, mit megtalálni egy család otthonát. Ugyanakkor ingatlanosnak lenni egy folyamat, senki sem születik tökéletes értékesítőnek.
 
H36 Blog: Mi ez a folyamat? Hogyan menedzseli ezt a cég?

Sz.J.: Hiszünk a személyekben, akiket kiválasztunk, az erősségekre építünk, tökéletesítjük, a gyengeségeket megpróbáljuk kiszorítani. Van egy beintegrálódási folyamat, ez több körös. Az első találkozó után a jelölt is megismerhet bennünket. A második kör egy kompetenciaszint mérés, ahol öt-hat, a hivatásunkhoz kapcsolódó szituációs gyakorlatból kiderül mi az ami megvan, és mi az amit fejlesztenünk kell. A harmadik lépcsőfok a HOUSE36 Business Akadémia, ami egy intenzív és rendkívül pragmatikus egy hetes képzést jelent Kecskeméten. Itt elsajátíthatnak a munkavégzéshez szükséges műszaki és jogi ismereteket, értékesítési pszichológiát tanulhatnak meg, valamint sok más elengedhetetlen eszközt és ismeretet adunk a kezükbe.
 
H36 Blog: A képzés után egyből mélyvíz?

Sz.J.: Természetesen nem, az első hetet követően rendszerhasználati ismereteket szereznek, ezzel párhuzamosan kezdetét veszi egy mentorprogram, ahol az értékesítés összes aspektusát az első telefontól az adás-vételi szerződésig a gyakorlatban is megismerhetik.
 
H36 Blog: Több helyen találkozni HOUSE36 – Gyere el próbanapra hirdetésekkel. Ez mit takar?

Sz.J.: Szeretnénk eloszlatni az előítéleteket az ingatlanértékesítéssel és ingatlanértékesítőkkel szemben. A próbanap során megnézheti hova jelentkezik, betekintést nyernek a feladatokba, így a saját tapasztalatai alapján dönthet, hogy csatlakozna-e a csapatunkhoz.
 
H36 Blog: Jó is, hogy a csapatot említetted. Nem vagytok túl sokan? Laikusként az ember azt hiheti, hogy a munkatársak egymás konkurenciái.

Sz.J.: Erről szó sincs. A HOUSE36 erőssége a csapatban rejlik! Az, hogy ilyen sokan vagyunk csak előny, kiváltképp az új kollegáknak, hiszen meglévő adatbázisból dolgozhatnak, kialakult ügyfélkörünk van, és bárkihez fordulhatnak segítségért. A keresztértékesítésnek köszönhetően pedig az új munkatársaik is már az első pillanatoktól pénzre válthatják a megszerzett tudtást és a személyes kapcsolatrendszerüket, hiszen a közös ügyletekből mindenki kiveszi a részét. Itt valóban egy jó csapat van, ezt folyamatosan gondozzuk is! Csapatépítők, tréningek, hiszen a siker közös érdek!
 
H36 Blog: Kinek ajánlanád ezt a hivatást?

Sz.J.: Kihívásokat kedvelő embereknek, akik szeretik a kötetlen munkaidőt, tudnak hosszabb távlatokban gondolkozni, ki akarnak törni a mókuskerékből. Ami sokak szerint a szakmánk szépsége, hogy minden munkanap más, hiszen nincs két egyforma ügyfél, nincs két egyforma ingatlan, éppen ezért nincs két egyforma ügylet. Egy van, ami soha sem változik: Életünk az ingatlan!
 
 
Dolgozz velünk!

2018-08-02