house36

2017-ben adta el ingatlanát? Fontos határidő közeledik!

1 perc olvasás

Hamarosan lejár a 2017-es személyi jövedelemadó bevallási határidő, fontos teendői lehetnek azoknak, akik a tavalyi évben adták el lakásukat, házukat!
Bár a NAV mintegy ötmillió bevallás-tervezetet állított össze a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott adatok alapján, előfordulhatnak olyan adatok, amik nem álltak rendelkezésére a hivatalnak a dokumentumok szerkesztésekor.

Ilyen lehet a 2017-es évben ingatlan, vagy vagyoni jog értékesítéséből (haszonélvezet) származó jövedelem, amivel mindenkinek ki kell egészítenie a bevallását.

A magánszemélyek ingatlanértékesítéséből származó jövedelmét 15 százalékos adó terheli, amit 2018. május 22-ig kell megfizetni.

Jövedelemnek minősül és az adóalapot képezi a vásárlási ár és az eladási ár különbözete, ha és amennyiben levonható költséget nem tud felmutatni az eladó fél. Ilyen költségnek minősül a vagyonszerzési illeték, az ügyvédi munkadíj, a hirdetési költségek, vagy értéknövelő beruházásokat igazoló számlák.

A kiadásokat számlával vagy egyéb okirattal kell igazolni, amiket nem kell a bevalláshoz csatolni, de az elévülésig – 5 évig – meg kell őrizni.

A 2012-ben, vagy azt megelőzően vásárolt, és 2017-ben értékesített ingatlanokat már nem terheli személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség!

Az értékesítésből származó bevételt nem kell bevallani, ha a költségek elérik, vagy meghaladják a bevételt, vagy az ingatlan értékesítése adómentes, illetve ha a szerzés éve 2012, vagy korábbi időpont.

A számításokban segítségére lehet a NAV weboldalán elérhető kalkulátor!
 

forrás: House36, Kisalföld

2018-05-02