house36

Smaragd Lakópark -Területfejlesztés

A Homokbánya fejlesztése az önkormányzat és a Neumann János Egyetem számára, egy kiemelten fontos stratégiai terület.

Megkezdődött az óvoda és bölcsőde építése, amely még idén befejezésre kerül.
A közgyűlés elfogadta az utak és buszok nyomvonalának módosítását, javítását. Az Auchan Áruház Ingatlanfejlesztő cége is jelentős beruházásokba kezdett a területen, melyek folyamatosan bővülnek a közeljövőben.
Az önkormányzat szintén jelentős beruházásokat tervez a területen, lakóingatlanokat, zöld területeket kívánnak létesíteni, mely barátságos, kellemes hellyé teszi majd ezt a városrészt.

A Smaragd Lakópark a Smaragd Investment Kft. kivitelezésében megvalósuló projekt Kecskemét egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében.
A cég tulajdonosai több tízéves munkásságuk során szerzett tapasztalataikra alapozva nem kisebb feladatra vállalkoztak, mint a sokáig elhanyagolt, de mára folyamatos fejlődést mutató Homokbánya képét színesítsék egy új, minden igényt kielégítő lakókörnyezettel.

A projekt az innováció jegyében jött létre, hiszen a lakópark a legújabb energetikai előírásoknak megfelelően épül, emellett számos, az okos otthont idéző megoldással találkozhatnak a lakók. A zárt, kamerával megfigyelt parkolóban igény esetén elektromos autók töltésére alkalmas állomások kiépítésére van lehetőség, a tulajdonosok okostelefonról folyamatosan figyelhetik az udvart, a közelben egy az EU szabványoknak megfelelő játszótér is épül.

Az első ütemben 45 lakás kerül átadásra, ezt további 57 lakás követi 2020-ban, valamint szintén ebben az évben 23 minigarzon is kialakításra kerül. A projekt 2021-ben egy 32 lakásos társasházzal zárul, de a további bővítés sem kizárt.

A Széchenyi 2020 program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott közel 800 millió forintos vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően Homokbányán hamarosan futópálya, bringapark, KRESZ-park pezsdíti fel az életet.A fejlesztés alapvető célja a homokbányai zöld város közterületeinek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása, élhető és vonzó városi alközpont kialakítása a városi zöldkörnyezet fejlesztésével, vonzó szolgáltatások megjelenítésével és átgondolt térhasználat alkalmazásával.

A rekreációs területen megújul egy körülbelül 500 m2-es funkcióját vesztett épület, amely egyrészt zárt helyiségeket és fedett-nyitott teret biztosít a rekreációs területen tervezett tevékenységek kiszolgálásához. Az épület ad otthont a „Bike and Coffee" létesítménynek, valamint - a kapcsolódó félig fedett résszel együtt - a KRESZ parknak és kiszolgáló létesítményeinek.

A fejlesztés eredményeként megújul a területtel határos Agyag utca teljes szabályozási szélességében 395 m hosszúságban, valamint 71 m-en sor kerül a Vályogvető utca közparkkal határos szakaszának zöldfelületi rendezésére. Ugyanakkor megépül a Kvarc utca első szakasza 225 m hosszúságban, és a zöldterület-használatot segíti majd a Kvarc és az Agyag utcát összekötő 95 m-es gyalogos- és kerékpárút is.A Kvarc utca és az összekötő út mellett elhelyezkedő terület megosztással létrejövő ingatlanon az aktív rekreációs zöldterülethez és szomszédos szociális létesítményekhez kapcsolódóan pihenő-játszópark is kialakul. A projekt eredményeként 14.518 m2 területen jön létre fejlesztés. Az építési beruházások során eszközök is beszerzésre kerülnek.

A zöldterületi közparkban a használaton kívüli épület üzemeltetéséhez szükséges berendezési tárgyak, továbbá a sport és szabadidős tevékenységek, programok megvalósításához szükséges eszközök beszerzése történik meg. A tervezett beavatkozások ösztönzik és irányt adnak a beruházóknak az alulhasznosított homokbányai terület további megújításához, újabb funkciók megjelenítéséhez. A projekt jelentős mértékben javítja a lakókörnyezet minőségét, ennek köszönhetően pedig a városrész megítélését.
A projekt várható záró dátuma: 2018.10.31.

forrás: HOUSE36keol.hukecskemet.hu