house36

Lakópark VIII - Műszaki leírás

AZ ÉPÜLET FONTOSABB PARAMÉTEREI

A földszinten a lépcsőházi főbejárat, szélfogó és lobby, teremgarázs, kerékpár tároló, hulladéktároló, és a ház üzemeltetéséhez szükséges gépészeti és elektromos helyiségek kerülnek kialakítása. A teremgarázs két bejárattal rendelkezik, mind a Dankó mind a Magdolna utcából be lehet hajtani. A földszinti beépítés kitölti a telek teljes méretét.

Az első emeleten a teremgarázs fölötti belső udvar a szinti lakásokhoz tartozó magánkertekre lett felosztva.
Az épületet egy közlekedő mag fogja kiszolgálni. A kényelmes kétkarú lépcső mellett, egy 630 kg-os (8 személyes), valamint egy 1000 kg-os (13 személyes) lift kerül beépítésre.

A lakószintek alaprajzi kialakítása: a két épületszárny csuklópontjában található a függőleges közlekedőmag. Innen két irányban indulnak el a középfolyosók, ahonnan utcai és udvari lakások nyílnak. Az 1-6 emeleten a belső folyosóról mindkét irányba (az utcákra és a belső udvarra is) nyílóan 71 db, főként kis és közepes méretű lakás lett tervezve.

A tervezett épület lapostetős, az 1-5 emeleten zártsorúan a szomszédjaihoz csatlakozik. A felső szinten az épület tömegét csökkentve visszahúzott homlokzati síkkal illeszkedik a magastetős épületek közé. A hátrahúzás miatt kialakuló területeken nagyméretű teraszokat és zöldfelületeket alakítunk ki.
A 6. szinten az, az utcafronton az épület tömegét csökkentve visszahúzott homlokzati síkkal, nagyobb utcai tetőteraszokkal rendelkező lakások alakulnak ki.
Az épület megjelenésében igazodik a környező épületekhez, egyesíti a modern formákat a hagyományos megjelenésű anyagokkal: nagyobb felületek egységes megjelenéssel, kevés különböző, jellegzetes, de szerethető szín és anyag használatával. Az utcai homlokzati erkélyek, teraszok kialakítása, a felsőbb szintek visszahúzott tömege, az egyes egymás fölötti lakások tükrözéséből adódó homlokzati játék és a színekkel-anyagokkal való bánás teszik egyedivé az épület megjelenését.
 
ALKALMAZANDÓ ANYAGOK, SZERKEZETEK, ÉPÜLETGÉPÉSZETI ÉS VILLAMOSSÁGI ELVÁRÁSOK:
SZERKEZETÉPÍTÉS
 

Alapozás: Cölöpalapozás, ezen vasbeton alaplemez az épület alatt.
Teherhordó szerkezet: A függőleges teherhordó szerkezetek méretezett vasbeton pillérek, merevítő vasbeton falak, vízszintes teherhordó szerkezetek méretezett vasbeton födémek megtervezett vastagságban.
Homlokzati falak: Ytong Lambda 37,5 cm, a szükséges helyeken vasbeton pillérek, gerendák, melyek a homlokzaton megfelelően méretezett nem éghető hőszigeteléssel lesznek ellátva.
Lakáselválasztó falak: Silka mészhomok hanggátló tégla falazat 25 cm vastagsággal.
Lakás és közös területek közötti falak: Silka mészhomok hanggátló tégla falazat 20 cm vastagsággal.
Válaszfalak: 10 cm vastag Alba gipszblokkos / Ytong mészhomoktégla válaszfalak.
Strangok falai: 10 cm vastag Silka mészhomoktégla falazat.
Közbenső födém: Alul-felül sík monolit vasbeton födémlemezek méretezett vastagságban.
Zárófödém: Alul-felül sík monolit vasbeton födémlemez méretezett vastagságban.
Erkély-teraszelválasztó elemek: Falazott térelválasztók / könnyűszerkezetes térelválasztó elemek készülnek 2 m magasságig, melyek biztosítják a megfelelő belátás- átlátás védelmet és a lehatárolást.
 
ÉPÍTÉSZET

Homlokzati hőszigetelés: Nem éghető hőszigetelés előírás szerint méretezve a hőhidaknál, homlokzati vasbeton szerkezeteknél, tűzterjedés-gátlásnál, az energetikai számításnak megfelelően.
Homlokzati felületképzés: ragasztott klinkerlap burkolat, és vékonyvakolat tervezői színválasztás szerint.
Belső vakolás: A fő-, lakáselválasztó, folyosói és strangfalak vakoltak, az Alba vagy Ytong válaszfalak és a mennyezetek vakolat nélküli, glettelt kivitelben készülnek.
Belső felületképzés: A falak és a mennyezetek 2 réteg glettelést kapnak. A falfelületek és mennyezetek mindenhol 2 réteg fehér műanyag diszperziós festést kapnak.
Melegburkolatok: A terv szerinti helyiségekben (szobák, nappali stb.) úsztatott aljzatra helyezett laminált padlóburkolat, kopogóhang elleni védelemmel (habalátét lemez) ellátva, a választott burkolattal azonos színű lábazattal. A konyhák padlóburkolata, a kiviteli tervek szerint, lehet hideg- vagy melegburkolat.
Hidegburkolatok: A lakások előszoba, fürdőszoba és WC helyiségei ragasztott hidegburkolattal készülnek előírt kopásállóságú lapból, burkolatváltásoknál fém burkolatváltó profil elhelyezésével, a választott padlólapból*. A konyhák padlóburkolata, a kiviteli tervek szerint, lehet hideg- vagy melegburkolat. A belső lépcsők, közösségi terek burkolata nagy kopásállóságú padlólap.
Erkélyek és Teraszburkolatok: Fagyálló, csúszásmentes, nagy kopásállóságú kültéri padlólapból készülnek.
Falburkolatok: A fürdőszobában és WC helyiségekben ragasztott csempeburkolat készül a fürdőkben kb. 2,10 m, a WC-kben min. 1,60 m magasságig, a pozitív éleken alumínium élvédővel, a választott lapburkolat szerint. A tervben szereplő leendő konyhapult felett 60 cm magasságban készül ragasztott csempeburkolat, a kínálatból választott csempéből.
Vízszigetelések: A lapostetőn kétrétegű, csapadékvíz elleni bitumenes lemezszigetelés, a zöldfelületek alatt a felső réteg gyökérálló lemezből. A használati víz ellen kent vízszigetelés készül a fürdőszobában és WC-kben a padlón, körben 15 cm felhajtással, kád, zuhanyzó oldalánál 200 cm magasságig a falakra is felvezetve, a mosdók mögött 150 cm magasságig, a sarkokon vízszigetelő sarokerősítő szalaggal.
Zárófödém hőszigetelése: Lapostető rétegrendben hőszigetelés a tervek szerinti méretben, hőtechnikailag méretezve.
Födémek hangszigetelése: Lépéshanggátló szigetelés, 3 cm vastagságban.
Garázskapuk: Az utcai behajtókba elektromotoros működtetésű, távirányításos / telefonosan vezérelt automata szekcionált garázskapuk kerülnek beépítésre.
Lakásbejárati ajtók: Hő- és hangszigetelő biztonsági ajtólap, acéltokkal, több ponton záródó biztonsági zárral, MABISZ minősítéssel. Tűzállóság: EI2-30 (30 perc).
Belső ajtók: Utólag szerelhető kivitelű laminált ajtók eloxált alumínium kilinccsel, normál zárral.
Homlokzati nyílászárók: Tervek szerinti kialakítású és színű műanyag, hőhídmentes nyílászárók 3 rétegű üvegezéssel, rendszerhez tartozó kilinccsel, vasalattal, vízvetővel, belül műanyag könyöklővel és kívül alumínium párkánnyal.
Homlokzati redőnyök: Falazáskor vagy a nyílászárók beépítésekor elhelyezésre kerülő, kívülről falsíkra vakolt redőnytokok, redőnypalást, lefutó, tengely és motor nélkül, elektromos mozgatáshoz előkészítve.
Bádogozás: A bádogos szerkezetek (ereszek, lefolyók, falszegélyek, kéményszegélyek) festett alumínium lemezből készülnek.
Konyha: Az alsó és felső beépített konyhabútort, a beruházó biztosítja
Konyhai gépek: elektromos főzőlap, beépített sütő és páraelszívót a beruházó biztosítja, típusuk nem választható.
Fürdőszobai gépek: A fürdőszobák méretei a falak belső méreteit tartalmazzák, a szigetelés és a burkolatok ezen méreteket csökkenthetik. Ezért kérjük, hogy a szaniterek helyeit értékesítő kollégáinkkal egyeztessék le, vagy kérjenek ún. lakói módosításokat, hogy pl. a mosógép beépítéséhez megfelelő hely álljon rendelkezésre.
Bútor: A lakásokba beépített szekrény, bútor nem készül, de a tervezés során a berendezés- beépítés lehetősége figyelembe lett véve.

III. ÉPÜLETVILLAMOSSÁG

Elektromos ellátás: A lakások elektromos ellátása 1x32A. Az elosztótábla a bejárati ajtó felett a lakásban, falba süllyesztve kerül kivitelezésre. Szintén ide kerül egy doboz az internet és a kábel TV csatlakozásnak is.
Kaputelefon: A főbejáratnál kültéri egység, előszobákban beltéri egység telefonkagylóval, opcionálisan kijelzővel (beruházói döntés szerint), kapunyitó funkcióval.
Antenna, telefon, internet kiépítés: A bejárati ajtó felett elhelyezésre kerül egy gyengeáramú fali doboz egy 220V-os dugaljjal, amibe kisebb WiFi router egyedileg elhelyezhető. Minden lakószobában egy darab RJ45-ös (internet hálózati) és / vagy koax aljzat kerül elhelyezésre. A végleges kiépítés a szolgáltató(k) műszaki megoldásának és szolgáltatásának függvénye, így a kiépítés teljes műszaki tartalmára nem tudunk garanciát vállalni.
Szerelvények: Dugaszoló aljzatok, csatlakozók és kapcsolók, fehér színben, variálható és sorolható keretekkel ellátott Legrand termékcsalád.
Konyhákban: Szimpla dugalj a hűtőnek, mosogató alatt dugalj a mosogatógépnek, munkapult felett 2*1 db dugalj, kiállás az elektromos tűzhely részére, felette a szagelszívónak készül egy dugalj.
Nappali szobákban: 2*1 db dugalj antenna csatlakozó mellett, és pluszban + 1 db dugalj a világításkapcsoló alatt.
Szülői, nagy hálókban: Dupla dugalj az antenna/RJ45 aljzat mellett, 1-1 dugalj az ágy két oldalán, pluszban 1 db dugalj a szoba bejáratnál a világításkapcsoló alatt.
Hálókban: Dupla dugalj az antenna/RJ45 aljzat mellett és 1 db dugaszoló aljzat kerül elhelyezésre a világításkapcsoló alatt.
Fürdőszoba: Egy dugaszoló aljzat a tükör mellett, egy dugaszoló aljzat a mosógép számára.
Terasz: egy védett, külső dugaszoló aljzat teraszokra, erkélyekre.
Világítás: Lakáson belül lámpahelyeket készítünk a helyiség közepén és a falikarok helyén a falakon, egy-egy függő foglalattal és 40W-os izzóval. Az erkélyeken, teraszokon IP védett lámpatesteket telepítünk.
Kapcsolók: Előszobákban, közlekedőkben, nagy- és szülői hálókban váltókapcsoló, egyébként kétsarkú kapcsolók kerülnek beépítésre.
Konyhákban: 1 db kétsarkú kapcsoló kerül kiépítésre.
Fürdőszobákban: 1 db kétsarkú kapcsoló a mennyezeti és fali lámpa kapcsolásához. A falikarral együtt a tükör melletti lámpa is lekapcsolódik. Belső terű fürdők és WC-k utánfutásos ventilátort kapnak világításkapcsolóról indítva.
Közösségi terek: Folyosói világítás kapcsolása mozgásérzékelővel, lekapcsolása időzítővel történik. A gépkocsitároló fénycsőarmatúrákat kap, mozgásérzékelővel indítva és időkapcsolóval lekapcsolva. A gépkocsi kapu elektromos nyitású, de áramszünet esetén kézileg is működtethető. A kerti világítás a csatlakozó lakásterv szerint készül.
A lakossági tárolókba 1 db hajólámpa kerül elhelyezésre falon kívüli vezetékezéssel és kapcsolóval, helyi kapcsolással. Az udvar és az épületek közösségi tereinek fogyasztói külön merőórát kapnak.
Villámvédelem: Az épületre az előírásoknak, OTSZ-nek megfelelő villámvédelmi rendszer kerül kiépítésre (több felfogó csúcs, levezetők, betonalap földelő).


IV. ÉPÜLETGÉPÉSZET
 
Víz- és csatorna: A társasházi lakások önállóan 1-1 db hideg- és melegvíz csatlakozással, egy csatorna bekötéssel, lakásonként hideg és melegvizes mérőórával rendelkeznek. A vízmérő órák a lakások és a folyosó közötti falban, a folyosó felé egy zárható szekrényben kerülnek elhelyezésre. A vízvezetékek és a fűtési vezetékek innen kötnek be a lakásokba.
Vízvezeték hálózat: Az épületen belüli alap és felszálló vízvezeték anyaga ÁNTSZ/ OKI engedéllyel rendelkező többrétegű műanyag cső.
Lefolyócső hálózat: A szerelt falakban a strangokba vezetett lefolyó hálózat anyaga PE csővezeték. Épületen belül a szennyvíz és az esővíz csővezetékek PE anyagúak.
Szaniter berendezések: A szaniter berendezési tárgyak fehér félporcelán berendezések, mosdó, kézmosó, falra szerelt WC csésze a terven jelöltek szerint (Kolo, Alföldi vagy hasonló). A fürdőkádak fehér színű akril vagy fém kádak. Amennyiben a terven zuhanytálca került feltüntetésre, úgy az fehér színű akril vagy fém anyagú, zuhanykabin nélkül.
Szerelvények: WC-öblítő tartályok előtétfalba épített víztartályos kétmennyiségű öblítéssel, fedlappal, fal elé beépítő kerettel. Típusa: Geberit vagy típusában és minőségében hasonló. Csaptelepek, egykaros, króm színben. Típusa: Jika vagy típusában és minőségében hasonló. A fürdőszobában a mosógép részére kiépítésre kerül 1 db hidegvizes kiállás és lefolyó csatlakozás. A konyhákban a mosogatógép részére kiépítésre kerül, a hidegvizes sarokszelepben 1 db kombinált vízkiállás, és lefolyó csatlakozási lehetőség készül, de mosogatótálca és mosogató csaptelep nélkül.
Gázellátás: Az épületbe hálózati gázcsatlakozás kerül kiépítésre a kazánházig, mely a gázkazánok energiaellátását biztosítja. A gázkazánok biztosítják a használati melegvizet, és a radiátoros fűtéshez szükséges energiát is a hőszivattyúkkal együtt. A lakásokba gázvezeték nem kerül kiépítésre, azok központi fűtéssel ellátottak, a tűzhelyek, sütőberendezések villamos energiával működnek.
Füstgázelvezetés: A központi fűtés kazánháza a földszinten található, a keletkező füstgáz a tetőre felvezetett kéményben kerül kivezetésre.
Fűtési rendszer: A lakások részére a hideg, illetve használati melegvíz-mérővel azonos mérőszekrényben egyedi hőmennyiségmérők kerülnek beépítésre, elzáró szakaszoló és beszabályozó szelepekkel együtt. Ezekkel lakásokra lebontva lehet a hideg- és melegvizet, valamint a használt hőmennyiségeket mérni és egyedileg elszámolni. A fűtés központilag történik, a használati melegvíz és a fűtéshez szükséges melegvíz a lakásokhoz a függőleges strangokban elhelyezett csővezetékekben és a folyosói mennyezetben elhelyezett csöveken jut el. A melegvizet csak a gázkazánok állítják elő, a fűtési energiát a gázkazánok és a hőszivattyúk együtt biztosítják.
Lakások fűtése: A lakásokban radiátorok, a fürdőszobákban törölközőszárító radiátorok (vizes, nem elektromos) kerülnek beépítésre. A hőmérséklet szabályozása a radiátorokon lévő termosztatikus szelepekkel egyedileg történik.
Hűtés: A hűtéshez nem kerülnek berendezések telepítésre, split klímaberendezésekhez szükséges, alapból lakásonként 1 db klímaberendezés csatlakoztathatóságának, alapvezetékeinek kiépítése történik (hűtőközeg szállító rézcső, cseppvíz elvezető cső, elektromos kábelezés). Amennyiben a tulajdonosok a későbbiekben úgy döntenek, egyedileg beépíttethetik a klímaberendezés bel- és kültéri egységeit.
Szellőzés: A belső terű helyiségeknél (WC, fürdőszoba) késleltetett kapcsolású fali ventilátor biztosítja közös légcsatornán keresztül a tetőn át a szellőzést. A konyhákban csatlakozási lehetőség készül szagelszívó berendezés részére.
Lakáson belüli kerámia burkolatok, ajtók, laminált parketták és szaniterek, az építtető által biztosított mintakollekcióból választhatók, máshonnan történő beszállítást Építtető nem fogad el.
Lakások erkélyeinek, teraszainak ragasztott burkolatát építtető határozza meg, azt nem lehet megváltoztatni.
Építtető fenntartja magának a jogot, hogy az épület és a lakások kivitelezése közben a kiviteli terveket módosítsa.
 
LAKÓI MÓDOSÍTÁSOK
 
A Vevőknek térítés ellenében lehetőségük van a saját tulajdonrészük kialakítását érintő változtatásra az Eladó döntésétől függően, amely:
  • nem érintheti az épület külső megjelenését és szerkezeti rendszerét;
  • nem jelent minőségi visszalépést sem a közös, sem az önálló tulajdoni illetőségek műszaki paraméterei és megjelenése szempontjából;
  • nem jelent hátrányt sem a leendő tulajdonostársaknak, sem harmadik személy részére;
  • nem érintik a projekt megvalósításának időütemtervét, és az azzal kapcsolatos szerződéseket, megállapodásokat és jogokat;
  • bármely változtatás végrehajtása csak Eladó hozzájárulásával és a többletköltség befizetése után történhet;
  • teraszburkolatok megváltoztatására nincs lehetőség;
  • kerámia lapok, belső ajtók és parketta változtatására, csak és kizárólag a projekt beszállítóján keresztül van lehetőség;
  • Vevő által hozott, más beszállítótól származó anyagokat az Eladó nem fogad el.
 
A LAKÓI MÓDOSÍTÁS FELTÉTELEI
 
Módosítási lehetőség a vevő részéről kizárólag az épület szerkezetkész állapotának eléréséig lehetséges. Ettől eltérni csak az eladó írásos engedélyével lehet. A módosítások időbeni megrendelése, valamint pénzügyi rendezése a lakói koordinátor által, illetve a Generálkivitelező által meghatározott határidőn belül kell történjen. Konzultáció a lakói koordinátorral lehetséges. Első alkalommal a konzultáció díjmentes, a második alkalomtól a konzultációs díj 30 000 Ft + ÁFA / óra, mely fizetendő esetenként, a konzultáció alkalmával. Amennyiben a felek megegyeznek, a lakói koordinátor, illetve a Generálkivitelező elkészíti a módosított alaprajzot és intézkedik az árajánlat elkészítéséről, mely tartalmazza a tervezés és kivitelezés díját, valamint intézkedik az árajánlat mielőbbi eljuttatásához a vevő részére. A Vevő végső jóváhagyása és a megegyezett költségek kifizetése után a Projektmenedzser, illetve a Generálkivitelező felelős a módosítások pontos végrehajtásáért.
Beruházó fenntartja magának a jogot, hogy a megvalósítás során a jelen Műszaki Leírásban szereplő beépített, felhasznált anyagok, termékek helyett más, azonos minőségű anyagokat, termékeket építsen be.